Pyöräily

Pyöräily antaa vauhtia elämään

Maastopyöräily, kuten kaupunkipyöräilykin ovat loistavia lajeja urheiluun ja oman kunnon ylläpitämiseen. Kaupungissa polkupyörä on myös suosittu kulkuväline auton tai julkisten kulkuvälineiden sijasta. Kaikenlaisia ihmisiä tulee vastaan pyörän selässä lähes taukoamatta. Pyöräily onkin laji, joka sopii lähes kaikille. Alkuun kannattaa kokeilla ja mietiskellä, millainen pyörällä ajo on se oma juttu, ja millaisella polkupyörällä olisi mukavinta ajella. Tässäkin lajissa välineistö vaikuttaa suoritusmukavuuteen, ja jos mukavuutta ei ole, jää helposti harrastaminen siihen. Kuka haluaa harrastaa, jos se ei ole kivaa? Pyörä voi olla iso sijoitus, joten siksi kannattaa alkuun panostaa suunnitteluun ja pyrkiä kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ennen ison rahan laittamista kiinni harrastukseen.

Pyöräily on varsinkin kaupungeissa kätevää, sillä pyörätiet ovat huollettuja ja suunniteltuja paikasta toiseen siirtymiseen. Moni kaupunki kannustaakin pyöräilyyn vähentääkseen ruuhkaa keskusta-alueilla. Kaupunkipyörä rullaa asfaltilla kevyesti ja matkan teko on rattoisaa.

Kaupunkipyörä vai maastopyörä?

Kumpiko miljöö olisi mieluisampi, metsäreitillä vai ihan asfaltoidulla jalkakäytävällä? Siinä voisi olla paikka, mistä aloittaa pohdinnat polkupyörästä. Olisiko se harrasteväline vai kulkuväline tarpeeseen, tai ehkä molempia? Ominaisuudet ovat erilaisia. Maastossa tarvitaan kestävyyttä, jousituksia tai leveämpiä renkaita kuin kaupunkiajossa.

Mikäänhän ei estä polkemasta maastopyörällä myös työmatkoja, mutta kaupunkipyörää ei kannata maastoon viedä. Voi olla, ettei kokemus olisi niin kovin miellyttävä ja mahdollisesti reitistä riippuen pyöräkään ei siitä hyvää sanoisi. Maastopyörä sopii parhaiten metsään, poluille, hiekkateille ja kallioille. Leveät renkaat vaimentavat maaston epätasaisuuksia toimien mainiosti myös talvella.

Pyöräily

Kaupunkipyörällä töihin

Jos et ajele maastossa ja käytät pyörääsi vain esimerkiksi työmatkalla liikkuen pyöräteitä pitkin, kannattanee harkita kaupunkipyörään kääntymistä. Tämä on kevyempi vaihtoehto ajella ja liikuttaa. Isommissa kaupungeissa on myös kaupungin puolesta tarjolla kaupunkipyöriä, joita saa lainata ja jättää niille varattuihin pyöräparkkeihin muille käytettäväksi. Pyöräily kohottaa kuntoa ja on ympäristöystävällistä, joten siitä seuraa vain hyviä asioita.

Pyöräily, kuten myös hiihto ovat lajeja, joissa kilpaillaan. Pyörällä ajo ei ole niin tunnettu laji Suomessa, mutta maailmalla se niittää suosiota. Tour de France, eli Ranskan ympäriajo on ehkä se suurin tapahtuma, jonka kaikki tietävät. Pyörällä ajo on myös hyvin oleellinen osa triatlon-kisoja, joissa uidaan, juostaan ja pyöräillään pitkiä matkoja. Pyöräilyn osuus on olympiamatkalla triatlonissa 40 kilometriä.

Pyöräily ja eri tarvikkeet

Maastopyöräily on yksi lajeista, joita urheiluareena suosittelee kunnon kohottamiseen ja ylläpitoon. Aina tulee muistaa oikeanlaiset suojat, ettei sattuisi pahasti kaatuessa. Kypärä on aivan ehdoton ja niitäkin on nykypäivänä erittäin tyylikkäitä erilaisia makuja varten. Metsässä ajaessa myös ajolasit ovat suositellut. Vastaan saattaa tulla oksia, jotka aiheuttavat mahdollisesti pahaakin jälkeä. Hyvät hanskat lisäävät pitoa ohjaimissa ja auttavat käsiä jaksamaan pitkilläkin reiteillä. Kannattaa harkita myös kyynär- ja polvisuojia kaatumisen varalle.

Lajina pyöräily on vaihteleva ja miellyttävä. Aina ei tarvitse mennä kuin kilpailuissa, vaan voi ajella rauhassa maisemista nauttien. Maastopyöräily tuo haastetta ja vastusta kokeneemmallekin pyöräilijälle. Metsässä saa olla aistit tarkkana ja lihakset valmiudessa koko reitin ajan. Laji sopii hyvin myös niin yksin harrastavalle kuin paremmin seurassa viihtyvällekin. Pyörä alle ja polkemaan vain.