Hiihto

Hiihto kuuluu suomalaisten suosikkilajeihin

Hiihdolla on Suomessa suuri merkitys kansallisen hengen kohottajana. Jokainen muistaa varmasti, kuinka Juha Mieto hävisi aikoineen Ruotsin Thomas Wassbergille vain yhdellä sadasosalla. Tuo oli kenties vuoden 1980 Lake Placidin olympialaisten katkerin suomalaismuisto. Sen sijaan Mika Myllylän huikea ura innosti monet suomalaiset hiihdon pariin. Hiihtoladut alkoivat täyttyä harrastajista ja kuntoilijoista. Yhä tänäkin päivänä nuoret aloittavat harrastuksen jo pienestä pitäen ja parhaimmillaan hiihdosta tulee koko elämän läpi kestävä harrastus. Suomessa hiihtoon on hyvät mahdollisuudet niin talvisin kuin muulloinkin. Suomesta löytyy useita hiihtoputkia, joissa voi käydä harjoittelemassa hiihtoa ympäri vuoden.

Ehkä Suomen paras hiihtoputki löytyy Vuokatista. Se on avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä ja talvisin sen kautta pääsee myös ulkoladuille. Vieressä sijaitsee Vuokatin hiihtokeskus, jossa hiihto onnistuu aina.

Hiihtokeskus tarjoaa mahdollisuudet monipuoliseen harrastamiseen

Monet suomalaiset suuntaavat hiihtolomalla hiihtokeskukseen. Hiihtokeskuksia löytyykin useita. Niissä voi harrastaa tavallisen murtomaahiihdon lisäksi myös haastavampaa temppuilua ja kestävyysharjoittelua. Oma hiihtoreitti kannattaa valita aina oman kunnon ja taitotason mukaan. Reitti ei saa koskaan olla liian haastava.

Murtomaahiihtoa voi harrastaa joko menemällä perinteistä tai luistelua. Sukset, sauvat ja monot tulee valita tyylin mukaan. Myös voiteet valitaan sen mukaan, mennäänkö luistelua vai perinteistä. Perinteisellä tyylillä pitovoiteet ovat suuressa roolissa. Luistelua eli vapaata tyyliä mentäessä taas luistovoiteiden tulee olla kunnossa, jotta hiihtäminen sujuu hyvin.

Hiihto

Hiihdon aloittaminen

Hiihtämisen voi aloittaa missä tahansa iässä. Tärkeintä on, että kiinnostusta hiihtoon löytyy. Hiihto aloitetaan hankkimalla sopivat välineet. Aluksi voi hankkia niin sanotut combisukset, jotka käyvät siis sekä luisteluhiihtoon että perinteiseen tyyliin. Kun taitotaso ja kiinnostus lisääntyy, voi erilliset sukset luisteluun ja perinteiseen tyyliin ostaa erikseen.

Hiihtoa voi yhdistellä myös monien muiden lajien kanssa. Tällöin siitä saa parhaimman mahdollisen hyödyn irti. Esimerkiksi pyöräily vahvistaa hiihdossa tarvittavia lihaksia, joten siitä on paljon hyötyä. Sen lisäksi myös uinti ja kuntosalilla käyminen helpottavat hiihdon harrastamista. Yleisesti ottaen eri liikuntalajien harrastamisesta on paljon hyötyä ja niitä kannattaakin yhdistellä.

Hiihto ja hiihtoladut Suomessa

Koska urheiluareena haluaa kannustaa kansalaisia liikkumaan, kerrotaan tässä artikkelissa myös harrastusmahdollisuuksista. Suomessa hiihtoa pääsee harrastamaan jopa kaikkein pienimmillä paikkakunnilla. Hiihtoa varten ei tarvita välttämättä edes valmiiksi ajettua latua, vaan umpihankihiihto on myös hyvää harjoittelua. Jokainen kaupunki pitää kuitenkin myös hiihtoladut hyvässä kunnossa, joten kaupunkien tarjoamia liikuntamahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Monesti valittavana on useita eri pituisia ja tasoisia reittejä kuntohiihtäjistä ammattilaisiin asti.

Suomessa hiihto kuuluu myös kouluissa ja jopa joissakin päiväkodeissa harrastettaviin lajeihin. Harrastukseen pääsee siis tutustumaan jo hyvin pienestä pitäen. Jos hiihtäminen kiinnostaa, järjestetään hiihtokilpailuja, jotka järjestetään lapsille sopivalla tavalla leikkimielisyys muistaen. Useimmiten lasten hiihtokilpailut käydään perinteisellä tyylillä. Tällöin hiihtoladut ovat siis varmasti hyvässä kunnossa, jotta lasten on helppo päästä etenemään.